#prøverigen: Dyrenes.dk – 8.000 ord om marsvin

3. juni 2014

Min lillebror og jeg havde en idé. En idé om at vi skulle lave Danmarks største kæledyrsportal. Her sidder vi så efterfølgende – 65.000 ord efter og kun meget få besøgende. Men hvad gik galt? Det dykker jeg ned i i dette indlæg, som er skrevet i anledning af Halfdan Timm og Nikolaj Astrups initiativ, som fangede min opmærksomhed i denne artikel.

Konceptet bag Dyrenes.dk

Jep – siden er skam stadig online. Købt med webhotel ved Surftowns fødselsdag. Det kostede vel knap 10 kroner i alt. Og så var det jo billigt at starte op! Planen var derefter simpel: Skrive alt, hvad der er at vide, om alle populære danske kæledyr.

Sådan ville vi gøre:

  • Finde ud af hvilke dyr der er mest populære i Danmark
  • Finde en række stockphotos på nettet
  • Finde en billig tekstforfatter på Elance.com
  • Oversætte de forfattede tekster (jep, du læste rigtigt)
  • Låne alle bøger på biblioteket om kæledyr
  • Lave beskrivelser af top 20 katteracer samt over 300 hunderacer (not kidding!)

Vi fandt frem til at danskerne søger rigtig meget efter hunde og katte samt ting til dem, men også forskellige gnavere og stuefugle fyldte en del. Der var dog rigtig mange dårlige sider i Googles top 10, hvilket fik os til at tro at det da måtte være nemt at ranke højt – så længe vi bare sørger for godt og reelt indhold, ikke?

Kan filippinere ikke lide kæledyr?

Jeg fik købt en billedpakke med 100 billeder, som jeg frit kunne vælge fra en større billedsamling. Vi fandt derefter frem til en Filippinsk tekstforfatter, som faktisk viste sig at være ekstremt dygtig, pligtopfyldende og velformuleret. Her begyndte det dog at gå op for os at vi måske havde begået den første fejltagelse ved at out-source tekstforfatningen. Vores Filippinske tekstforfatter var skam dygtig, men da vi fik teksterne kunne vi hurtigt konstatere vores første problem: Filippinere og danskere har forskelligt syn på dyrevelfærd og behandling af kæledyr. En stor del af teksterne måtte derfor skrives om, og vi måtte selv finde frem til mere etiske og retvisende oplysninger.

Eksempelvis kan en leguan blive op til 2 meter lang, samtidig med at den kræver nogle helt særlige forhold at leve under. Vores Filippinske tekstforfatter havde dog researchet sig frem til at den bare skal have et lille terrarie, og så bare gå frit omkring når den bliver for stor…

5 skrivekramper senere

Vi ryddede biblioteket for bøger om alle slags kæledyr – fra hamstere til guldfisk. Nu skulle den have hele armen. På dette tidspunkt var motivationen faldet en anelse, jeg var begyndt at blive trukket i retning af andre spændende projekter og var samtidig begyndt at miste troen på Dyrenes.dk lige så langsomt. En aften tog fanden dog ved mig, og jeg satte mig ned og brugte en hel dag og en halv nat på at skrive 26.000 ord om selskabshunde. Ja, alt fra Chihuahua til Peruviansk Hårløs!

Jeg nåede dog aldrig at få smidt alle disse tekster online, for gassen var gået af ballonen for længe siden, samtidig med at fokus var forsvundet.

Hvad har vi lært?

Vi lavede rigtig mange fejl og indså det først et langt stykke inde i processen. Men for hver fejl vi lavede, lærte vi også noget. Det var dyre lærepenge naturligvis, men det var stadig med til at jeg den dag i dag sørger for at holde fokus på få projekter og KUN det som jeg har 100 % interesse i.

Det lærte vi – kort fortalt:

  • Ambitioner og drømme er gode – men realistisk sans og grundig planlægning er bedre.
  • Overvej nøje hvad der KAN outsources – og sørg for at der ikke kan opstå misforståelser.
  • Start hellere småt og hold overblikket – eksempelvis ét kæledyr ad gangen

Først og fremmest fejlede vores projekt fordi det var urealistisk – vi havde til at starte med sat et par uger af til at få skrevet over 100.000 ord – og da vi var nået omkring halvvejs, gik vi døde i det. Desuden var vi to personer med ret begrænsede midler og en plan om at blive altdominerende i kæledyrsnichen på intet mindre end alle slags kæledyr.

Det kunne vi have gjort anderledes

Skulle projektet have haft større odds fra start, skulle det muligvis have været begrænset til et enkelt kæledyr i stedet. Eksempelvis hund eller kat. Her er der stadig masser af muligheder i forhold til spændende keywords og godt indhold. Planen skulle have været mere overskuelig, og brede sig over en længere periode end blot de to første uger som vi havde sat af til opsætning af siden.

Jeg er personligt blevet mange erfaringer rigere siden, og giver den i dag gas med Boligvogter.dk, som du kan se indkomstrapporter for her. Desuden har jeg to projekter i støbeskeen – mest fordi det er ved at være sommerferie og jeg gerne vil have lidt ekstra at lave. Dog har jeg lært at beherske mig, og falder ikke længere lige så let for nye idéer og projekter som tidligere 🙂

Hvad er din største fejl? Skriv det gerne i en kommentar og del under #prøverigen på Google+!

5 svar Skriv ny

Christian Møller
5. juni 2014 9:31

Hej Thomas,

Først og fremmest tillykke med bloggen. Jeg er sikker på, at klikhuset nok skal blive super godt!

Dertil sad jeg med et sjovt lille grin på læben imens jeg læste om jeres fantastiske eventyr med blandt andet marsvin – underholdende og lærerigt på samme tid.

Jeg har faktisk også joinet #prøverigen og jeg synes egentlig, at vi har fejlet på lidt samme vilkår nemlig manglen på konceptbekræftelse fra start.. en form for validation..

Hvis du har lyst kan du læse mit indlæg på http://saic.dk/proever-igen/ 🙂

Super fedt at du gider dele et af dine nederlag og tillykke med den seneste succes for boligvogter.dk – nu skal du bare have netvogter.dk op på samme niveau.

Svar

Hej Christian

Tusind tak – faktisk er bloggen blevet til på opfordring fra Casper Jensen, men faktisk har jeg længe gået med ønsket om at have et mere uformelt sted hvor jeg kan nedskrive mine erfaringer og oplevelser med online miljøet – og alt det andet 🙂

Er glad for at du fik noget ud af mit indlæg! Jeg har læst dit indlæg med stor interesse, og må vist hellere få læst The Lean Startup som du anbefaler i dit indlæg! 🙂 Og jo, man kan godt sige vi har fejlet på samme måde – vi har helt på samme måde som dig haft en hel række antagelser og forestillinger om hvad vi KUNNE blive og hvor LET det ville blive. Uden at tænke på at der egentlig ligger bunkevis af benhårdt arbejde forude – både i forhold til branding, markedsføring og indhold.

Jeg takker for de pæne ord – og også tillykke med din blog! 🙂 Jep, Netvogter.dk skal helt sikkert op og køre – er dog blevet enig med mig selv om at det kræver midler jeg ikke har endnu. Derfor venter jeg muligvis til efteråret 🙂 Jeg har dog et andet projekt som ikke er online endnu!

Svar

Hahaha, jeg har tydeligvis lært intet, for jeg sad gennem hele indlægget og tænkte “det er sgu da en fandens god idé…” 😉 Suk. Det kunne være, du skulle sælge siden billigt til mig. 😛

Jeg må indrømme, at jeg ikke forstår idéen i at hyre en tekstforfatter i udlandet, og så selv sidde og oversætte? Nu har jeg læst om flere, der gør det, og jeg forstår simpelthen ikke hvorfor? Hvad er fidusen? Jeg synes personligt, at det er sygeligt belastende at skulle ændre i eller oversætte en andens tekst. Jeg vil hellere skrive min egen. Ellers bliver jeg for påvirket af den andens skrivestil (som jo aldrig er ligeså god som ens egen, vel?), og det synes jeg er super irriterende.

Eller?

Det kunne være spændende at høre, hvorfor I valgte den løsning.

Men super spændende læsning! Jeg tror også meget, at de projekter, jeg er gået død i, skyldes et alt for højt ambitionsniveau og for lidt realitetssans. 😀

Svar
Jonas Løhde Hansen
26. september 2014 7:59

Hej Thomas,

Tak for et godt indlæg – omend det er et par måneder gammelt efterhånden 🙂

Har selv været i den situation en del gange, hvor motivationen er helt i top – men at gassen lige så stille siver ud af ballonen, da interessen simpelthen ikke har været tilstede. Et godt eksempel for mit vedkommende var dengang, hvor jeg prøvede at ride med på “Deal”-bølgen, og oprettede Frisørdeals.dk. Efter et godt stykke tid med hårdt arbejde og en del penge ude at svømme, måtte jeg dog indse, at interessen bare ikke var der. Men den dag i dag er jeg meget glad for, at jeg indså det, og lagde projektet på hylden. Men det gav en masse gode erfaringer, som man ikke kunne få andre steder 🙂

Svar

Hej Jonas

Jamen selv tak – det glæder mig at se at folk stadig læser det, på trods af at det er af lidt ældre dato 🙂

Jeg tror i bund og grund at mange af os ender med at skrotte vores projekter, fordi de er for ambitiøse, i forhold til dets bæredygtighed. Og måske fordi vi tænker “det her bliver vi rige på” frem for “det her kan vi lide at lave”. Det har ihvertfald været den typiske case for mig: Jeg har i alt for mange tilfælde valgt at tænke på hvor meget siden kan indtjene, og samtidig underprioriteret det vigtigste: Interessen og motivationen.

Jeg føler mig ret overbevist om at hvis jeg havde haft hele mit hjerte med i mine fejlslagne projekter, samt oprettet en række delmål langs den røde tråd, så var jeg nået i mål. Men jeg har i både Dyrenes.dk’s og andre af mine projekters tilfælde haft alt for travlt med at komme i mål og blive rig, at jeg ikke har haft fokus på de rigtige prioriteter 🙂

Tak for dit input Jonas!

Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *